Labels

vrijdag 26 mei 2023

116 - Mijn Gecontroleerde Wildernis

 Vol bewondering als ik ben voor de goed uitgedachte traditionele Engelse borders en voor waar de deelnemers aan the Chelsea Flower Show ieder jaar weer mee komen, wijk ik toch erg af van geordende tuinen. Hoewel, deze week zag ik toch ook op Chelsea een bevestiging van mijn overtuiging dat ook 'onkruid' een plaats in een tuin verdient en niet alleen in de berm. 

Mijn aardbeienbed
 Ik streef naar iets wat je nog het beste kunt omschrijven als een gecontroleerde wildernis.
Waar mijn buren op de volkstuin meetlinten gebruiken om hun bedden recht te krijgen en hun planten in keurige rijen zetten, nauwkeurig wieden en spitten, verticuleren en frezen, laat ik mijn grond ongemoeid. Ik spit niet, frees niet, gebruik geen gif en wied alleen als een soort (Straatgras, en Bezemkruiskruid momenteel!) de tuin dreigt over te nemen en de andere soorten verdringt. Dat doe ik vanuit een diep gewortelde overtuiging dat ik de insecten (en dus de vogels!) een handje moet helpen en dat het per saldo beter is voor het bodemleven. Ik word hierin gesteund door het feit dat ik aantoonbaar meer insecten in mijn tuin zie en dat er nu heel veel bodemleven is in tegenstelling tot 2 jaar geleden.
Blauw muntgoudhaantje
Het betekent ook dat ik 'onkruid' als Paardenbloem, Boterbloem, Boerenwormkruid en Smeerwortel laat staan. En dat ik het prima vind wanneer bloemen zich uitzaaien. Een goed voorbeeld zijn de Alliums die dit jaar overal opduiken en de vele Stokrozen die zich vanuit het randje voor de kas hebben verspreid. En ik heb werkelijk een veldje vol Nigella en Californische klaproos, zĆ³ vrolijk!
Overigens zit er wel degelijk een ontwerp in mijn tuin waaraan ik me houd: de houtsnipperpaden blijven waar ze liggen en het vele boomopschot dat vanaf de Langesingel is komen aanwaaien haal ik wĆØl weg. Ook zorg ik dat de enige twee rechte borders die ik heb geĆ«rfd (aan twee kanten van mijn kas) wild aantrekkelijk blijven, zodat de vaste planten daar niet overwoekerd worden door immigranten.
Mijn wandelende Alliums
 Op Instagram volg ik een aantal mensen die op dezelfde manier te werk gaan. Ik wil je hierbij aanraden @big_drewland eens op te zoeken, hij post zelden, maar man wat een paradijsje!
Is het ook minder 'werk', mijn wildernis, vraag je je misschien af? Nee, ik vermoed van niet, want ik moet er toch voor zorgen dat het aantrekkelijk blijft en niet doorschiet naar chaos. En dat is nog best lastig. Gelukkig vind ik het leuk en word ik er rustig en blij van. Wanneer ik mijn kas binnenloop en begroet word door lustig groeiende groenten en Cannas en de groene geur opsnuif (je kunt groen ruiken, wist je dat?), dan valt alle levensstress van me af. En mijn favoriete moment van de dag is wanneer ik helemaal alleen omringd door mijn bloemen aan het rommelen ben in mijn tuin. Absoluut een hutje-op-de-hei / queen-of-my-own-jungle typetje, ik (totdat ik opeens de drang voel een kroeg met live muziek op te zoeken, en keihard mee te zingen, dat dan ook wel weer!). Maar dat hutje kost tegenwoordig zĆ³ veel dat een mens als ik het niet kan kopen, dus ik houd het maar bij mijn twee stukkies tuin.
Mijn balkontuin
Wil je meer tuinverhalen lezen en foto's zien, zoek me dan op Instagram@songsmith2962  . Fijn groen weekend!

zaterdag 20 mei 2023

115 - De kikkerpoel revisited

 Nu hij er anderhalf jaar ligt, is het tijd om het 'succes' eens te evalueren.

De kikkerpoel, met Digitalissen
Een poel graven op een oud aardappelveldje zonder waterleiding en blind vertrouwen op de neerslag, was achteraf gezien misschien toch wat optimistisch. Of naief
Ik ben iedere keer dat ik op Hunky Dory kom (en dat is bijna iedere dag) weer verbaasd over hoe snel dat water verdampt. Dus dan vul ik hem maar weer bij...want ik wil wel dat mijn Waterlelie 'Aurora' het overleeft en die dame wenst best diep water. Ik denk er danook over na om een waterloopje te graven vanaf mijn watertank, zodat ik alleen de hendel over hoef te halen om de poel te vullen. Aangezien ik geen waterbouwkundige ben (mijn waterkennis reikt niet verder dan koffie, soep, thee en dat je ook water nodig hebt om bier en whisky te brouwen, zeer essentiĆ«le informatie dus), moet ik daar echt even tijd aan besteden.
De watertank t.o.v. de poel
Afgezien van de verdamping, die niets is vergeleken met die in de bassins van Spanje en ItaliĆ«, gaat het redelijk met mijn poeltje. Verleden week trof ik een (helaas overleden) Bruine Glazenmaker in het water aan, dat is een libelle, geen vent en er zijn Bootsmannetjes, Duikerwantsen en Waterslakjes. De Groene Kikker waarmee ik zo blij was verleden zomer heb ik nog niet gezien. De waterplanten groeien weer en de oevers ogen gelukkig een stuk natuurlijker dan afgelopen zomer nu de vaste planten het hebben overgenomen van de truttige Campanula en Viooltjes. Mijn houtwalletje wordt wel regelmatig geplunderd door het Franse bulletje van mijn buurvrouw, die zo'n verzameling stokken natuurlijk top vindt, maar ik heb zelf een hond, dus ik weet hoe het werkt. (Overigens vindt mijn Puck stokken net zo oninteressant als ballen, sokken en eigenlijk alle voorwerpen behalve die met piepende wieltjes - die moeten DOOD.
Puck met haar knuffel
 Misschien dat ik ooit nog eens een stukje   schrijf over onze ontmoetingen met   ouwetjes achter een rollator, zĆ³ genant!)
  Maar goed, ik dwaal af. De omzoming van de poel begint er steeds beter uit te zien. De Irisstekken die ik van mijn tuinvriendinnen kreeg zijn aangeslagen, dus volgend jaar ook bloemen, yay! En het varentje dat door de droge zomer zowat dood was, is na alle regen van de afgelopen maanden weer helemaal happy en fris.
Wat ik wel moet regelen nu is een man met een streamer. Want opeens probeert ordinair gras mijn tuin over te nemen. En er bestaat een fijne lijn tussen een  geordende/georganiseerde wildernis en chaos. Meer daarover in mijn volgende blog.
Meer tuinverhalen op Instagram@songsmith2962 . Fijn groen weekend!
 

zondag 14 mei 2023

114 - Tuinieren in het Land van Maas en Waal

 Soms kan een spontane suggestie leiden tot een ontzettend onverwacht leuke dag!

Tegenover 't kerkje, Hurwenen 
Zoals je weet, ben ik een Instagrammer. En dat medium, waarmee ik overigens een haat-liefde verhouding heb, bestaat uit gestileerde plaatjes,  geĆÆdealiseerde geromantiseerde teksten en commerciĆ«le marketing. En dan zwijg ik verder beleefd over de infantiele en sexistische rotzooi die ik ook langs zie komen.
Maar soms...ja soms krijg je vanuit daar opeens de uitnodiging langs te komen op een plantenmarktje. En dan denk je, ach, waarom ook niet, toch niets anders te doen die dag en nooit in die buurt geweest. Dus ik stapte in de auto, toetste Maps in en reed in anderhalf uur naar het Land van Maas en Waal. Holy butterflies on a bike, wat is het daar mooi wanneer het Fluitekruid en Koolzaad bloeien! En de Meidoorns, en de Paardenkastanjes, en de Tulpen en...beeldschoon.
Plantenmarktje Hurwenen
Marjoleine, van @marjoleine_cottage_garden vond mij voordat ik haar vond, dus dat was fijn, want het was natuurlijk toch een gokje. Voordat ik het wist werd ik uitgenodigd om achter haar aan te rijden naar nog een Instagrammer, die een paar dorpen verderop tuiniert. Dus snel een krat planten gekocht (€1 p st, dat is nog eens leuk kopen!) en toen over de prachtige dijken naar @flowerpower_dreamgarden, waar Inge, haar man en een kwispelende hond Saar (ook een geredde hond, Marjoleine heeft er Ć³Ć³k eentje - kijk, eensgestemde zielen!) ons al stonden op te wachten. Op een oud maisveld zijn zij een paar jaar geleden begonnen met een als een zonnecirkel aangelegde tuin, die nog duidelijk jong is, maar waarvan je de contouren goed kunt zien en waarin prachtige planten staan die alleen maar mooier kunnen worden.
Zowel Marjoleine als Inge weten heel veel van planten, maar het was vooral hun enthousiasme voor tuinieren die erafspatte en waar ik erg blij van werd. 

In het midden Inge, rechts Marjoleine
 Ik kreeg een verse groene asperge, zĆ³ uit de grond en ik zweer dat het de lekkerste is die ik ooit gegeten heb.

Inge's hectare bestaat uit een combinatie van bloemen en heel veel groenten, fruit en zachtfruit en ze plukte achteloos een handje munt voor de thee, duidelijk iets dat ze dagelijks doet. Kijk, dat doet mijn ik-hoef-geen-zeezoutkaramelsmaak-thee hart goed! De uren vlogen voorbij en ik vond het gewoon jammer dat ik echt naar huis moest om Puck te verlossen van haar volle blaas. Ik kreeg van beide dames stekken mee van voor mij nieuwe planten (Rode Pimpernel! Over the Garden Gate! Chocolademunt!) en ik ga je uiteraard op de hoogte houden over hoe ze het op Hunky Dory doen. 
Sjalot, Broccoli en Radijs

De allerkleinsten gaan nog even de kas in, maar het gros heb ik al geplant. Goed, ik verlaat je met een foto van mijn groentenbak die er, al zeg ik het zelf, top uitziet. Ik heb al wat Radijzen en Veldsla geoogst en dat zijn ĆØchte Radijzen hoor, lekker pittig en stevig, niet van die perfekt ronde flauwe waterbommen die je in de supermarkt koopt.
Fijn groen weekend!
Meer verhalen op Instagram@songsmith2962  .
PS lieve hond Saar is helaas afgelopen week vertrokken naar de Eeuwige Jachtvelden šŸ˜”

vrijdag 5 mei 2023

113 - Mooi oranje is niet lelijk!

 Oranje is onze nationale kleur voor Koningshuis en sportwedstrijden en we kunnen een oranje vlag op zijn kop hangen maar dat maakt lekker niks uit.

Goudsbloemen
 Als tuinkleur lijkt hij, net als geel, niet zo geliefd en ik begrijp echt niet waarom. Mijn tuin begon met creme en geel en kleurt nu vrolijk oranje met hier en daar een toefje korenbloemblauw en lavendelblauw. En vrolijk is het en word ik ervan! En niet alleen ik, ook de hommels worden aangetrokken door deze bloemen. 

Er bloeien nog niet zo heel veel Slaapmutsjes, maar er staan er wĆØl veel, op het punt van uitkomen, dus dat wordt gezellig. Deze plant is zĆ³ het eerste (en meteen laatste) zakje zaad waard. Het is namelijk zo dat je ze maar Ć©Ć©n keer hoeft te zaaien en dan heb je ieder jaar opnieuw plezier, want deze dame zaait zichzelf enthousiast uit. Ja, okay, soms midden tussen je uien, maar wat geeft dat? Ze is een familielid van de Papaver en komt

Californian Poppy
net als de Goudsbloem uit de Westelijke Verenigde Staten en Mexico. Je schijnt de blaadjes te kunnen eten, maar ik heb dat nog niet geprobeerd. Ook wordt de plant in de kruidgeneeskunst gebruikt als antidepressivum, pijnstiller en slaapmiddel. Ook nog niet geprobeerd, ik ben een ouderwetse Whisky gebruiker, works for me.
Zo groot als een ontbijtbord!

 De oranje
Tulpen die ik in een 4 soorten verpakking had aangeschaft hebben het nu wel gehad, behalve deze soort. En deze zijn gigantisch. Kijk maar naar de Goudsbloemen ernaast! Het is jammer dat ze naamloos waren, want hier zou ik er nog wel meer van willen volgend jaar, wat een ongelofelijke kanjers.
 Verder wil ik je vooral mijn ook spontaan uitgezaaide echte Papaver (niet te verwarren met de gewone Klaproos) niet onthouden. Verleden jaar had ik er ook een aantal en ik vind ze prachtig, zelfs nu de plant nog het meest lijkt op een bosje scrotums op een bedje van varens.
Rode Papaver

Omdat ik in Leiden een heerlijk cakeje at waarin maanzaadjes zaten (die ik vervolgens nog de hele middag tussen mijn tanden en kiezen terugvond en die uit de Papaverbol komen) heb ik even opgezocht wat maanzaad 'doet' en struikelde daarbij over een mededeling van het Drugsinfoteam dat je er beter niet teveel van kunt eten, omdat tests die checken of je drugs in je bloed hebt erop zullen reageren en je 'dus' opiaten in je bloed hebt. Uitkijken dus, met je halfje wit-met-maanzaadšŸ˜‚
Lavendel en een blauwe lucht
 Het is eindelijk wat warmer en er is zelfs af en toe een blauwe lucht tussen de buien door, het kan niet op! Overigens wel weer Code Geel vanmiddag, het blijft wel Nederland hoor.
Geniet op deze Bevrijdingsdag 
 van je tuin en zoek me op Instagram@songsmith2962 voor meer foto's en verhalen.
Fijn groen weekend!



183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...