Labels

donderdag 30 september 2021

32 - Mijn koesterende tuin.

"We might think we are nurturing our garden, but of course it's our garden that is really nurturing us."



Deze quote van Jenny Uglow kan wat mij betreft boven de poort van De Onrust. 
Toen ik vanmiddag met mijn klimroosje en gaura de tuin op liep, werd ik begroet door vier eksters, die luid schetterend voor mij opvlogen, iedere keer een meter verder, er volkomen van overtuigd dat ik ze toch niet kon pakken en gelijk hadden ze natuurlijk.
Lieve vriendin Hilda en ik hadden opnieuw het onkruid verwijderd, zodat ik een blank canvas had. Ik gebruik die term bewust, want zo zie ik mijn tuin ook, als een spannend leeg vlak dat ik langzaam ga vullen met vormen en vooral kleur. Tegen de tijd dat er echt wat te zien is, ga ik mijn schildervrienden uitnodigen om de tuin te schilderen, en plein air.

Ik had groen licht gekregen van mijn fysiotherapeut, ik moest vooral alles doen wat ik wilde doen, niet bang zijn voor die breuk, en vooral niet zeuren over pijn. Spierpijn is gezonde pijn, hup, duik in die tuin!
Ik bedacht me onmiddellijk dat mijn nieuwe schatten in hun te kleine kwekerijpotten op apegapen lagen in de kas, en dus wapende ik me met schop en gieter en ging ik aan het graven. Gelukkig had de recente regen de klei wat makkelijker te bewerken gemaakt en viel het graven op Ć©Ć©n hoek na mee. Blijkbaar hebben aardappels een positief effect op kleigrond, want waar die hebben gestaan was de grond het rulst. Maar wat me wel meteen opviel, is dat ik niet Ć©Ć©n worm, aaltje of duizendpootje tegenkwam. Niet Ć©Ć©n! Hemeltjelief, mijn grond is dus niet bepaald gezond. Aan het bodemleven valt dus een hoop te verbeteren.


Wat heb ik geplant vandaag? Witte en rose gauras, geen naam aanwezig. Rood met witte salvias die 60 cm hoog worden, het zijn net vlindertjes, en hemelsblauwe salvia uliginosa van 1 meter hoog. Rose Japanese anemonen 'Pink Attraction'. Rode persicaria affinis 'Kabouter', al heel mooi in herfstkleur. En grassen, pennisetum alop om precies te zijn.. Mijn geliefde roosje, dat al drie jaar beeldschoon heeft gebloeid in mijn balkontuin, staat nu gekortwiekt tegen het capucijnerhek. Ik hoop dat ze het snel totaal overwoekert, want dat hek is oerlelijk.

En ik wilde je deze foto beslist laten zien: bovenop mijn afvalhoop (niet composthoop, want hier gooi ik ook mijn onkruid op) heeft een megalomane  Nasturtium zichzelf genesteld.  Duidelijk een plant die van plan is heel De Onrust te koloniseren!

Meer over mijn tuin op Instagram @songsmith2962. 
ENGLISH: let me know if you'd like a translation.

zaterdag 25 september 2021

31 - Spitten? Geen goed idee. Zaaien wel.

 

Eind September, en veel van mijn planten beginnen er wat sleets uit te zien.

Hoewel ik zo'n afstervend hostablad bijna even schitterend vind als een frisgroen hostablad.
Mijn tuin is op wat hortensia, lelies, nasturtiums, slaapmutsjes, calendula, hebe en heel veel onkruid na, leeg.
Vanochtend heb ik wat in de kas gezaaid voor volgend jaar en mijn mooie bloedrode Mantanilla opgebonden in de hoop hem in de lente tegen de nog niet aanwezige obelisk op te leiden. Ik heb een opdracht uitstaan voor twee obelisken, voor broodnodige hoogte, hopelijk komen ze er ook. En ik heb een handmaaier gevonden.
Bovendien heb ik een geen geld kostend idee voor een vijver, waarbij ik hulp nodig heb, want mijn arm laat me nog geen graven toe. Van de week heb ik heel voorzichtig, dacht ik, in mijn meest rulle grond twee kleine plantgaten gegraven, voor mijn hulst en viburnum omdat die na een paar jaar balkon echt toe waren aan volle grond. En man, man, man, wat heb ik daar een spijt van gehad! Dagen en vooral nachten ellende.

Dus de vaste planten die ik vast gekocht heb in het kader van " nu is de grond nog lekker warm " staan voorlopig even in de kas, ik durf ze niet te planten.  Ik heb wel sla gezaaid. Buurman Jasper heeft de tuinbank versleept van Puck's Parlour naar de schaduwkant van de tuin, want in de zon zitten is niks voor mij.
En vanochtend heb ik fanatiek een berg onkruid verwijderd, want dat stond op het punt zaad te strooien. Mijn arm protesteert nu wederom, hele scheldkannonades krijg ik. Maar buurman Hans geeft me een paar Echinacea beloofd, wat veel goedmaakt, en gezegd dat ik zijn Nigella zaaddozen mag plukken, wat ik me natuurlijk geen twee keer liet zeggen.
Al met al is het net voldoende om me het gevoel te geven dat ik tuinier...nĆØt.
Maar wanneer ik uitblaas terwijl de geur van de vijg van buuf om me heen waaiert, en in mijn hoofd mijn tuin zie zoals hij er over een jaar uitziet, dan ben ik al zwetend en vloekend van de steken in mijn arm tĆ³ch zielsgelukkig.

Meer over mijn tuin op Instagram @songsmith2962. 

Let me know if you'd like an English translation.


zondag 19 september 2021

30 - September tuin

 

Iedere keer dat ik door de poort van de volkstuinvereniging loop, daalt er een rust over me neer die niet verstoort wordt door alles wat ik daar nog moet doen.

En dat is best wel bijzonder, want ik wil zo ongelofelijk veel doen en kan bijna niets.
Maar de geur van de tuinen die ik passeer om bij mijn eigen stuk grond te komen, kalmeert. Vooral de vijg is geweldig, het kan geen toeval zijn dat deze boom prominent in verschillende wereld-religieuze geschriften genoemd wordt.

Mijn tuin is nu grotendeels kaal. Hoewel het onkruid alweer opschiet als een puber die in zijn grote groeispurt zit.  De bloemenborder naast de kas doet nog wel heel weelderig aan en geeft een voorproefje van hoe over een jaar die hele tuin eruit zal zien. Ik ben de laatste 40 jaar meegegroeid met de Gardener's World school voor hobbytuinierders, en inmiddels betekent dat wild, kleurig en vooral geen onbedekte aarde in zicht. En no-dig, oftewel niet-spitten, omdat dat het bodemleven aantoonbaar vernietigt.
Hoewel ik daar voor de vijver niet onderuit kom natuurlijk. Ik heb Charlie Dimmock door de jaren heen zoveel vijvers zien aanleggen dat ik het met mijn ogen dicht kan. She loves a water feature, our Charlie, liefst met klaterende fontein met zonnecel. Ga ik niet doen, het is geen stadstuin. Overigens kan ik nog geen spa vasthouden, klein detail, gauw overheen lezen.
Vrijdag zag ik in GW een grote vijver waarnaast een vleesetende moerasplant groeide en zelfs bloeide. Dat wil ik ook, een moerasgedeelte, met spirea en salamanders. 
Ik tuinier met een klein budget, zeg maar een liefst geen budget,  dus dat wordt nog een hele uitdaging. De tegels voor de paden tussen de bedden  heb ik in elk geval al gescoord, gratis. Na lang nadenken heb ik besloten toch geen houtsnippers te gaan gebruiken, die moet ik immers aanschaffen, en steeds om de paar jaar opnieuw opbrengen, maar tegels als stapstenen omgeven door gras. Yup, dat wordt maaien, maar dat geeft niet. Dus als je nog een oude maar goede handmaaier hebt staan, laat het me weten? Ik wil hem wel ruilen tegen een koude bak die ik over heb.
Mijn idee van verhoogde bedden laat ik voorlopig ook even varen. Ook geen budget voor. Maar dat komt wel.
Inmiddels heb ik bijna alles uit de kas verwijderd, er staan alleen nog twee vleestomaten die nog heerlijk fruit hebben. Als hij leeg is, moet hij schoon, niet mijn hobby. Maar daarna kan de pret beginnen, ik heb heel veel zaden verzameld.

Meer over mijn tuin op Instagram @songsmith2962. 


zondag 12 september 2021

29 - Uien, uien en nog meer uien.

 

Het is Ć©Ć©n ding om je uienoogst door een vriend te laten uitspitten en opknopen zodat hij mooi kan drogen, maar echt een ander om ze er weer af te halen wanneer je je arm niet hoger krijgt dan 1.76,5 (ik meet!).

Maar goed, een beetje trekken werkte uiteindelijk ook.
Ik kreeg al snel bezoek van een nachtvlindertje, dat gezellig bleef rondhangen en een voorkeur bleek te hebben voor de rode uien. Die zijn dan ook heerlijk, al zeg ik het zelf, hoewel mijn gele ook super smaken.
Ik wilde perse voorkomen dat de oogst door het vochtige weer opnieuw nat zou worden. En ik heb netjes de ingedroogde stengels en de baard eraf geknipt.
Ik was al vroeg op de tuin, en ik was de enige daar. Misschien daardoor zag ik nu wel vogels: goudvinken, vijf stuks, op de zonnebloemen van buuf, en halsbandparkieten in de bramen van de buurman. Die kunnen dus snacken en kwebbelen tegelijk. Een meesje vloog naar het dak van mijn kas en hield me een tijdje in de gaten.

Mijn handen jeuken om die kas aan te pakken, want de tomaten zijn nu over hun hoogtepunt heen, slierten over het middenpad als een uitgeputte dronken vrouw en hebben inmiddels last van meeldauw. Maar dat trekt mijn lijf echt nog niet, helaas. Het knippen van de uien was al een hele klus, waarbij ik steeds moest pauzeren omdat Ć©Ć©n of ander onzichtbaar wezen telkens een mes in mijn onderarm stak. Tel daarbij mijn hoofd vol appelmoes als gevolg van belabberd slapen 's nachts en dan snap je misschien waarom ik mijn mobiel op de waterton liet liggen toen ik na 2,5 uur naar huis ging.
Honey I'm home, honey your human is a twit who now has to go back to get her phone...
Gelukkig lag hij er nog.
Afijn, ik kan de rest van de dag weer niks meer, maar het wordt deze winter uiensoep, uienfritata, uienquiche, uiensiroop (goed als je verkouden bent!), en eigenlijk alles met ui behalve mijn yoghurt.
En een zak met jun voor Henk.

zaterdag 4 september 2021

28 - Hunky Dory

 

Voor t geval dat de naam je niks zegt: ik ben sinds mijn 14e groot David Bowie fan.

"Hunky Dory" is een uitdrukking en betekent being satisfactory or in satisfactory condition. Oftewel alles kits. 
En nee, alles is allesbehalve kits, maar ik verdom het om me te laten weerhouden door mijn bevroren schouder en de messteken die ik bij iedere beweging voel en plan gewoon door.
Dus noem ik mijn tuin met vooruitziende blik Hunky Dory, want it bloody will be...Hunky Dory!

Ik ga mijn bedden op kleur planten met een mix van voornamelijk vaste planten, wat eenjarigen en wat groenten. Vooral niet te veel groenten, want ik haat ze te moeten weg gooien en heb geen ruimte voor een vriezer. En altijd met de natuur niet in het achterhoofd, maar in het voorhoofd. Okay, ik zeur over slakken, maar eigenlijk horen die er gewoon bij en doen ook nuttig opruimwerk en ik wil een vrijplaats zijn voor amfibiĆ«n en insecten en voor egels en vogels. Want nu ik wat vaker op mijn tuin geweest ben, vind ik het gebrek aan vogels daar zorgwekkend. Overigens: aan de persoon die een houten kwikstaartje op mijn watervat heeft geplaatst, heel erg bedankt, ik waardeer het. 
Mijn kas zal wat eetbaars bevatten, maar voornamelijk kweekruimte en overwinterruimte zijn. En onderdeel van Puck's Parlour uiteraard. En mijn schuur wordt in plaats van een vergaarbak van oud ijzer een volwaardige ruimte om ook bij regen te kunnen verblijven en een pan soep op te warmen, ik noem maar wat. 
Ik heb er zin in! Nou die rotarm nog.
Meer op Instagram @songsmith2962 .
If you need an English translation, let me know. 

183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...