Labels

zaterdag 8 juni 2024

169 - Natste, maar warmste meimaand ooit

 Terwijl Puck op het balkon mijn Verbena Bonariensis staat op te eten (zelfmedicatie, ze is misselijk) en de beloofde zon voor de eerste zomerdag zich wéér verschuilt achter een dikke, grijze wolkenlaag, probeer ik hier de moed erin te houden.

Zicht vanaf de composthopen

   Dus: mijn planten trekken zich er lekker niets van aan, tralalalala!
Zou ik een voorbeeld aan moeten nemen. En eerlijk is eerlijk, ondanks dat het de natste meimaand uit de geschiedenis van het KNMI was, bleek het ook de warmste! 
Ik heb me voorgenomen er, ondanks de constante bewolking en de slakkenplaag die onze tuinen teistert, een positief blog van te maken hoor.
  Hier gaan we.
   Deze week heb ik het eerste bakje aardbeien kunnen oogsten. Ze waren prima. Aangezien mijn aardbeien letterlijk op de oude houtsnippers tussen de andere planten groeien, viel dat me erg mee. Ik deel ze met de vogels, wat ik okay vind. Alleen zou ik wel graag zien dat ze dan zo'n hele aardbei opeten en er niet twee keer in pikken en dan naar de volgende gaan...Buurman Hans heeft een net over zijn aardbeienbed gespannen, maar hij is danook een èchte moestuinder.
Peonies van Hans
Ik mag momenteel meegenieten van zijn Peonies, zo prachtig! Zeg nou zelf, is het geen schoonheid?
Tragopogon porrifolius

  Maar mijn eigen planten kunnen er ook wat van, hoor.
Deze links is de Paarse Morgenster, die ik van achterbuurman Arie heb gekregen.
Je kunt wel zien dat hij uit de asterfamilie komt. Oorsprong is het Middellandse Zeegebied, waar hij als groente wordt gebruikt. De wortels kan je eten (Nederlandse naam: haverwortel) en de bladeren kan je als spinazie bereiden. Oogsten van okt tot feb, volgens Wikipedia, en de penwortel alleen in het 1e jaar oogsten omdat hij in het 2e (bloei-)jaar te houtig is. Hij bevat veel calcium (per 100 gr 48 mg). Het is een tweejarige plant en vorstbestendig. Doordat ik van bovenaf heb gefotografeerd, kan je niet zien dat hij zo'n 80 cm hoog is. En ik ga hem niet opeten hoor, ik heb er maar één!
De trommelstokalliums 

Misschien weet je nog dat ik veel Alliums (Nigrum) had geplant en dat ik bang was dat ze allemaal verrot zouden zijn, omdat mijn tuin onder water had gestaan. Nou, ik heb me voor niets zorgen gemaakt. Ze zijn goed opgekomen. De Nigrum bloeien al een week en de paarse trommelstokvariant staat volop in de knop. Alleen de Allium Hair is, na al een slechte bloei verleden jaar, dit jaar helemaal niet meer opgekomen. Zonde van mijn geld.
Witte Prikneus




   De Lychnis Alba (Prikneus) doet het ook goed. Hij staat aan beide kanten van mijn vuurborder, en de grijze bladeren matchen mooi met die van de Artisjokken. Voor het mooi wil ik er nog een paar, maar ik heb in het najaar weer stekken, want hij zaait zichzelf uit.  De 'regel' is minimaal drie exemplaren, of vijf, of zeven, enzovoorts. In ieder geval een oneven aantal. Nou ben ik niet zo van de regels, maar met deze ben ik het eens.
Clematis en Pelargonium


Waar mijn Clematis het in Hunky Dory totáál niet doet, klimt de paarse op het balkon vrolijk in de trellis. Ik had haar dit jaar niet gesnoeid (de muurbloem zat in de weg), maar ze vindt het prima. Leuk, want ik ben een Clematis fan.
Mijn groene balkon









   Het balkon is lekker groen inmiddels, met genoeg bloemen om me blij te maken. De Augurk maakt augurkjes en de Tomaten zitten vol bloemen. Nu de zon nog.
Fijn weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

2025/3 - Don't believe everything you read

  Last week I told you I plan to prune my 'olijfwilg' , or olive willow to you (Elaeagnus Ebbingei), but that I want to make certain...