Labels

zaterdag 27 januari 2024

148 - Oh dear...January strikes again.

 Ik zat middenin een razend drukke week, vol ad hoc invallen op school, geplande uurtjes lesgeven voor de bieb en het uitzoeken van veel nieuwe songs; dus het bloed stroomde lustig, ik verveelde me geen moment, rolde 's avonds moe mijn bed in om rond 05.30 wakkergeblazen te worden door Puck.
WARNING: graphic description of dog action!

Dat blazen zal ik even uitleggen: de wekker gaat om 06.00, maar Puck wordt meestal een half uurtje eerder wakker, die heeft haar eigen interne klok. Dan gaat ze over me heen staan, een poot aan iedere kant van mijn hoofd, buigt zich over mijn gezicht en blaast oh zo voorzichtig op mijn mond. Wanneer ik dan reageer, volgt een even voorzichtig likje. Meestal grom ik dan iets van "De wekker is nog niet gegaan, Puck, slapen!" Dan ploft ze met een diepe zucht weer neer. Om het hele ritueel even later weer te herhalen. 
Misschien ken je die Philips wake-up lampwekkers met vogelgeluiden? Ik heb een natuurlijke in hondvorm!
Waarom dit hele verhaal over mijn hond? Omdat er behalve stormverhalen nog niets gezelligs te melden valt over mijn tuin. Ja, de vroege TĆŖte-a-TĆŖte Narcissen komen enthousiast boven de grond. Ja, de Helleborus bloeit naast de kikkerpoel. Maar voor de rest niets nieuws onder de meestal-verscholen-achter-een -dikke-grijze-laag zon.
TĆŖte-a-TĆŖte feb. 2023
En dat is meteen 'het probleem'. Gedurende deze grijze wintermaanden ligt altijd het SAD-spook achter een kliko op me te loeren. Nu weet ik dat, dus ik dek mezelf in met vasthoudende positiviteit. Fake it until you make it, right? Puck en ik lopen dus ons rondje in het pikkedonker van de ochtend en dan wijs ik haar op de volle maan, zo mooi, en zij wijst mij op de meerkoeten die ze oh zo graag wil pakken. Of we schrikken ons allebei te pletter van een uil die uit het niets (want geruisloos) vlak voor ons langs scheert en dan heb ik weer iets om om te lachen. Of we zien opeens een paar blote billen van achter een bedrijfstaxi in het parkeervak van de Lumeyweg uitkomen (onlangs ĆØcht gebeurd!), tja, je moet maar nodig moeten als chauffeur.  Kortom, je maakt nogeens wat mee in de vroege ochtend.
Hebe, Jan. 2024

  Overigens vergeet ik bijna te vermelden dat deze mooie plant (foto links) ook gewoon doorbloeit. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Hebe (soms ook Struikveronica genoemd; ze zouden Ć©Ć©n  naam moeten hanteren!) heeft prachtig glanzende groene bladeren, ook in de winter en maandenlange bloei. En ze hebben een tolerantie voor zout, heel handig hier op Voorne aan Zee. Ik heb haar braaf gesnoeid ieder jaar, zodat ze inmiddels in drie jaar tijd ook drie keer zo groot geworden is. In tegenstelling tot haar buren de Hortensias heeft zij het wĆØl naar haar zin in de border langs de kas. Eigenlijk wil ik ook nog een witte. Er blijft altijd iets te wensen met een tuin, hĆØ?
Mijn tulpen in '20

  Mijn proefondervindelijk onderzoek naar de beste winterviolen heeft uitgewezen dat de miniviooltjes het veel beter volhouden dan de grotere. Die zijn niet dood, maar zien er na twee dagen en 5 nachten vorst erbarmelijk uit. Dus volgend jaar ga ik weer over op de mini variant.

Feb. 2023
Als ik
 eerlijk ben, vind ik die ook leuker.
Verder heb ik geen nieuws. Puck heeft ook niets te melden, behalve dat ze het erg flauw van me vond dat ze niet aan die billen mocht gaan snuffelen.
Fijn weekend!


zaterdag 20 januari 2024

147 - Winter is only the anticipation of Spring

 De enige manier om januari en februari door te komen, is de belofte van maart.

Hagel (18/1/24)
  Zon en winterse buien wisselen elkaar af hier, na windstille nachten met matige vorst. Dat laatste weet ik omdat Puck en ik gisterochtend al om 05.30 buiten liepen; ze had op de late avond heel veel gedronken en tja, when you gotta go, you gotta go. Ze was helemaal happy, want er lag een dun laagje maagdelijke sneeuw, helemaal voor ons alleen. Ja, ja, ik weet dat de Belgen onder jullie nu door jullie plaatselijke sneeuw rollen van de lach, want in het zuiden hebben ze pas ĆØcht sneeuw. Hier geen sleeĆ«nde ukkies en langlaufende volwassenen, maar het was wel beeldschoon vanochtend vroeg.
  Zoals je op de foto links ziet, hangen de bloembakken nog niet aan de railing, want er wordt weer windkracht 6 voorspeld. Ik ben het bakken erop, eraf, erop, eraf zat. Bovendien wil ik straks in maart/april de inhoud vervangen. Mijn eenjarigen zijn moe. Of gewoon heel erg dood. Daar kan ik me nĆŗ al op verheugen, op die nieuwe planten, ookal weet ik dat ik nog minstens drie mƔƔnden geduld moet oefenen. Het ligt uiteraard heel erg aan het weer wanneer ik ga planten; lente 2023 was waardeloos nat en koud en toen heb ik gewacht tot eind
april
Vlak voor de hagel losbarstte
Maar vergis je niet, wanneer in de namiddag de zon mijn balkon bereikt heeft, is het al 22° binnen en kost het geen moeite me te realiseren dat het rustig 38° kan worden in mijn flatje.
Gisteren was ik even bij mijn favoriete tuincentrum aan de Heindijk Info@tuincentrumvoorne.nl  om een mooie skimmia voor iemand te kopen en heb ik voor de lol even door het raam van hun achterste kas staan gluren. Daarin staan namelijk de vorstgevoelige planten te wachten totdat ze weer naar buiten kunnen. Ik weet hoe ze zich voelen.
Anyway, ik dwaal weer af. Mijn balkonbakken krijgen een nieuwe look: de vaste planten in de grote rolbakken krijgen een functie elders (nl in Hunky Dory) want in de rolbakken ga ik dit jaar weer de tomaten en komkommers zetten die het daarin afgelopen zomer zo ontzettend goed hebben gedaan en in de railingbakken komen de vrolijke eenjarigen die me door de zomervakantie op eigen balkon heen slepen.
Dat wordt weer zakken moestuingrond naar de 3e etage sleuren (en na afloop de hallen en lift schoonmaken) , maar dat heb ik er voor over. Ik denk weleens dat het moment waarop ik er geen zin meer in heb om mijn balkon vol planten te zetten, het moment is waarop ik beter alsnog kan emigreren naar the Outer Hebrides (weinig planten daar), om er mijn laatste dagen met local whisky te slijten in de plaatselijke pub met live muziek.
Ik wens je een fijn weekend!

zaterdag 13 januari 2024

146 - Here comes the sun, tadadadah

 Plotseling is het winter, compleet met ijs op mijn vijver en in de watervaten en, oh happy happy days, zon op maandag, dinsdag en woensdag.

Mijn schaatstijd is over
Kijk nou, die lucht! Ik was bijna vergeten hoe blauw eruit ziet. Ik kon bijna niet wachten om mijn grote takkenschaar te pakken en naar Hunky Dory te fietsen. Daar kreeg ik op mijn kop, want Leo had (heel aardig) mijn kranen open gedraaid zodat die watervaten niet uit elkaar barsten. Had ik gisteren natuurlijk zelf moeten doen...ik dacht dat het hier vlak bij zee zo'n vaart niet zou lopen. Nou, mooi wel, er hing een 2 cm dikke ijspegel aan mijn overlooppijpje. Okay, dat weet ik dan voor de volgende ijsperiode.
Het was heerlijk om eindelijk die verwilderde appelbomen te snoeien. Allemaal elkaar kruisende takken en opschot naast de hoofdstam. Er hingen ook takken over het gezamelijke pad. Een absolute no-no. Ik heb de mooiste rechte takken bewaard om mijn zomerplanten mee te stutten en de dikste stukken rondom mijn varen gelegd als een mini houtwalletje, in de hoop dat dit straks in de zomerdroogte helpt om haar blij te houden. Iedere keer wanneer ik haar gedurende de afgelopen zomer passeerde, fluisterde ze 'te droog voor mij, te heet voor mij' en dan kon ik haar vertellen dat ik ooit op het kustpad in Cornwall tussen bijna manshoge varens (bracken) door heb gelopen die helemaal niet zo zeurden over droog en heet, maar ze hield het stug vol.
IJspegel!

  Omdat ik van haar houd, vergeef ik het haar.
  De rest van de takken heb ik op de houthoop naast de vijver gelegd, waardoor die nu eindelijk met recht de naam hoop verdient. Tot nu toe was het een heel laag hoopje.
  Morgen pak ik dan het balkon aan, want dat ziet er ook zielig uit na die eindeloze regenbuien en stormen

  Even heel wat anders: er zijn nog steeds wat plaatsen over voor mijn opfriscursus Engels in Bibliotheek Hellevoetsluis. Dinsdagmiddag vanaf 13.30, start op 23 januari a.s. It is going to be fun, I promise!
De mini Narcissen komen al boven

Nu ik twee keer per week die bieb van Brielle www.bzhd.nl binnenloop om mede-
landers te helpen met hun Nederlands, heb ik pas goed door wat een geweldige multifunctionele ruimte dit
is. Eerder rende ik er zo snel mogelijk in en weer uit met een stapel boeken, maar nu geniet ik van de gezellige bedrijvigheid. Boekenleners, koffiedrinkers, laptoppers, taalcafĆ©bezoekers, digicafĆ©bezoekers, wachtende moeders en schoolkinderen van de Sint Leonardus, alles loopt door elkaar heen en dat bijt elkaar totaal niet. Wanneer ik donderdagochtend na het TaalcafĆ© in de garderobe mijn jas ga halen, struikel ik wel meestal letterlijk over de kleuters, die als een kluwen vrolijke puppies op de grond zitten te worstelen met hun veters, maar dat vind ik alleen maar leuk. Ik hoop nog vĆ³Ć³r mijn zeventigste oma te worden (No Pressure, darlings!), zodat ik nog de energie heb om leuke dingen met mijn kleinkinderen te doen. Maar ja, daar heb je als wanna-be oma natuurlijk niets over te zeggen en dat is maar goed ook.
Hard gewerkt šŸ˜

En een spierpijn dat ik had na mijn snoeiuurtjes...niet te kort. Maar spierpijn door tuinieren is goede gezonde pijn, zei mijn horticultuurdocente vroeger al. Yes, mrs Harrington, absolutely mrs Harrington. Ik zie haar nog zĆ³ voor me: klein, mager, onveranderlijk in een grijze twin-set met parelketting op verstandige schoenen en superstreng-sarcastisch wanneer een van mijn klasgenoten door niet-gemaakt huiswerk hun Compositiae niet konden onderscheiden van hun Cinquefoil. Maar wanneer je je best deed, was ze een aardig mens. Toen ik voor een overgangstoets een bloemenkrans gefabriceerd had van uit voortuinen gejatte rozen, clematis en klimop zei ze "Very creative, dear" en gaf ze me een 'pass'. Het lijkt honderd jaar geleden.
Goed, ik wens je ondanks dat we back to basic grey zijn qua weer, een  heerlijk weekend!


  

zaterdag 6 januari 2024

145 - Here we go, in that rollercoaster life we know

 Danny Vera's song. Interessant dat juist dit lied zo hoog in de Top2000 lijstjes stond. Doet me vermoeden dat ik niet de enige ben die met enige onrust in het hoofd aan 2024 begonnen is.  

Krijt op zwart papier
Raar toch, dit 'nieuwe' jaar? Want alles is nog precies hetzelfde als verleden jaar. Oorlog, polarisatie, armoede, klimaatstress, alsof het plotseling verdwijnen kan bij de aanvang van een nieuw jaartal.
Mijn Puck heeft het moment 2023/2024 hyperventilerend en trillend van ellende ondergaan, ze was zo gestressed dat ik haar naar bed heb moeten dragen. Nou vierden mijn buren hun feestje ook letterlijk onder mijn balkon... en toen we om 06.00 gingen lopen brandde zo'n kartonnen ellendedoos ondanks de harde regen gewoon door. Welk chemisch spul brandt in de regen? We zijn met een grote boog om dat fikkie heen gelopen. Gelukkig was Puck toen al weer okay, ze was zelfs in de stemming voor een rondje molshopen uitgraven.
Mijn feestelijk bloemenvuurwerk
 We gaan de goede kant weer op! Nog even doorbijten, januari en februari zijn niet de gezelligste maanden, ik weet het, maar toch is er ook dan alweer van alles waarvan je kan genieten in de tuin. Het is nog geen tijd voor het grote opruimen van dood plantenmateriaal, maar snoeien van mijn appelbomen kan nu prima. Dat is ook nodig, want die bomen zijn volkomen uit hun krachten gegroeid.
Onbekend ras

De appels zijn ook niet echt lekker om zo uit de hand te eten. De volgende oogst gaat de sappers in.

Hebben jullie storm Henk goed doorstaan? Wij niet; mijn slaapkamerraam ving zulke enorme windstoten dat het door het krakkemikkige slot heen waaide en twee planten meesleurde. Repareren ging niet en bij iedere klap wind waaide het opnieuw open, zodat ik de crofter in mezelf moest wakkerschudden om een provisorische barricade te bouwen die het raam dichthield. Uiteindelijk stonden mijn zware huishoudtrap, de ook zware parasol, een kruk en mijn zware plant opgestapeld tegen het raam en toen konden we proberen te slapen. De volgende ochtend heb ik 9 slotenmakers gebeld, die of niet opnamen, of beloofden terug te bellen en dat niet deden, of weigerden 'voor zoiets' te komen, of zeiden dat zij niet van boven Den Haag helemaal naar Brielle gingen rijden, sorry mevrouw. Ik zag mezelf al een zware balk bij de Praxis halen om tussen de 2 muren voor dat raam te wurmen zodat het dicht blijft. Maar toen kreeg ik de ingeving om naar Schoenmaker Deurloo te fietsen en hem om hulp te vragen. Hij dupliceert sleutels, misschien kende hij iemand? En thank Frith, hij kende iemand. Lang leve Sleutelhuis Hellevoetsluis! (kwam niet naarboven op Google die ochtend). Helaas zit dat kapotte slot geĆÆntegreerd in het kiep-kantelraam - onrepareerbaar (welke geldwolf ontwerpt zoiets?!) en van de prijs van een nieuw raam krijg ik spontane hartkloppingen. Dus heeft Piet het voor mij gefixeerd. Het raam kan niet meer open, maar dus ook niet openwaaien.
Er komen betere tuintijden

  Ach ja. Gelukkig ben ik een pragmatisch mens.
  De weersvoorspelling voor dit weekend is kouder en rustiger. Top! Al die nattigheid en die gierende wind kwamen mijn neus uit. Mijn balkontuintje ziet er troosteloos uit, alles is groen uitgeslagen van de algen en de railingbakken staan al weken op de vloer. Hoog tijd dat ik daar wat aan doe.
  Okay, that's all, folks. Een heel fijn weekend en veel plezier met het dromen over een Elfstedentocht.

183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...