Labels

zaterdag 25 november 2023

139 - Het tuinbloed kruipt waar het niet gaan kan...

 Ehhhh...ja en dan heb je opeens geen uitlaatklep meer voor je tuingevoelens...
Ik verheug me nu al weer

  Eerlijk gezegd valt het me nog mee hoor! Ik heb geturfd (ja, inderdaad, zo'n controlfreak ben ik dus) en in de eerste 28 uur na het verwijderen van de app heb ik precies 4 keer gedachtenloos gezocht naar de Instagramapp. 
  Ik hoef me gelukkig dus niet te gaan melden bij Instagram Users Anonymous of een gespreksgroep voor verslaafden, zo, wat een opluchting!
  Ondertussen besef ik terdege dat ik het ongelofelijk mis om even een fototje te posten en mijn tuingedachten (en overige gedachten, die krijg je er gratis bij) op digitaal papier te lozen. Nu is Puck de klos en mijn lieveling heeft helemaal niks met tuinieren. 
"Kijk Puck, de salvia bloeit nog in de balkonbak." "Ja, boeie, wanneer ga je lunch maken, het is lunchtijd, kijk, het speeksel loopt al uit mijn bek!"
Regen! Wat anders?
Maar terug naar de Metadwangbuis? No thanks! Principes zijn principes.
Het ligt dus voor de hand dat ik mijn zelfopgelegde blogpauze ophef. Heb jij even geluk. Ik ben me aan het inlezen over een ander platform. En zoals je verleden keer hebt kunnen lezen, ben ik ook actief op andere gebieden. 

Cursus/workshops

De data zijn bekend.
De opfriscursus Engels (5 lessen) start op dinsdag 23 januari 2024, 13.30 - 15.00 in de bieb H'sluis. Overige data zijn 30 januari en 6 en 13 februari en de laatste datum zal dan zeer waarschijnlijk 20 februari worden.
De workshop een kort verhaal schrijven  is maandag 12 februari van 19.00 - 21.00, zelfde lokatie.
De workshop Script schrijven is op maandag 13 mei van 19.00 - 21.00, zelfde lokatie.
Voor dit alles zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus geef je op bij de bibliotheek in Hellevoetsluis.

Onlangs bij Donner (mijn favoriete boekhandel in Rotterdam) de nieuwste Monty Don even vastgehouden. Veertig euro, slik, gauw weer teruggelegd op de stapel. Ik rommel zelf wel door. Nu ik erover nadenk is dat ook een slim verdienmodel: je laat een tuinman ieder jaar op TV dezelfde potten met tulpenbollen oppotten en zijn eigen tuin verfraaien en je geeft ieder jaar tijdschriften en een boek uit met precies dezelfde content erin en kassa. Niet dat ik het Monty misgun, ik mag hem wel in zijn sleetse truien en afgetrapte schoenen en met zijn nooit aflatend enthousiasme voor tuinieren. Zijn enorme vertederende  hondenliefde, ook. Eigenlijk zijn wij twee erwten in dezelfde peul, zoals de Britten zeggen. En ik heb door de jaren heen ongelofelijk veel van hem geleerd.
Vingergras, mooie kleur hĆØ ?

  Zijn belangrijkste les is volgens mij 'de juiste plant op de juiste plek'. Vanmiddag heb ik dan ook mijn boomgaardje van zoveel mogelijk verdroogde wilde bloemen ontdaan. Alleen de kaardebollen staan er nog, die kreeg ik er niet uitgetrokken. Zodra het weer eens een droge dag is (ha!), ga ik er met de trimmer doorheen. En dan in januari alle appelbomen rigoreus snoeien. Die wilde bloemen waren ondanks dat ze het redelijk deden geen goede zet. Ten eerste werden ze zo hoog dat ze met hun bloemhoofden midden in de (zeer vreemd geĆ«nte lage) appelbomen zaten (en ik ze dus niet kon zien) en ten tweede werd het een wel heel erg rommelige hoek. Zelfs ik vond dat, nou dat wil wat zeggen!
Mocht je de naam van het prachtige Vingergras willen weten: het is Panicum virgatum 'Shenandoa'. Het bloeit in juli, verkleurt in de herfst van lichtgroen naar deze mooie bloedrode kleur en wordt 1.20m hoog. Dat van mij staat er nu een jaar en is 30cm hoog.
Goed, tijd voor een mok supersimpele snelle courgette-tomatensoep,* de laatste van mijn oogst van dit jaar. 
* snijd de courgette(s) en tomaten in blokjes, kook ze kort met een grote gesnipperde ui, zet de staafmixer erop, gebruik zoveel bouillonblokjes als je 'vocht' hebt (ik gebruik altijd nog 500 ml extra water want ik houd niet van dikke soep), kruid met Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak  en kook nog eens kort totdat alles gaar is. Dien op met geschaafde Parmezaanse kaas erover. Uiteraard kan je zelf nog van alles extra toevoegen, want dit is door de courgette een 'neutrale' soep. Perfect voor moestuinrestjes.
Ik wens je een droog, groen en gezellig weekend!



zaterdag 18 november 2023

138 - Een nieuwe koers!

 We zijn nu ruim een week verder sinds mijn zelfopgelegde bom onder mijn Instagram en in mijn tuin valt momenteel niet zĆ³veel te beleven, sorry. Tuinguru Monty lost dat op, gesponsord door BBC en boekenverkoop, met interessante tuinreizen naar verre streken waar ik alleen maar van kan dromen.

Grijs, nat, zompig, winderig
Dat kan ik niet evenaren. Maar ik besef terdege dat ik wel iets moet bedenken, wil ik jullie aandacht een beetje vasthouden. Nu had ik jaren geleden (2015-2016) ook al een blog, Rays of Light, in het Engels, dat vooral in de VS, maar ook in BelgiĆ«, Engeland en Duitsland goed gelezen werd. Door allerlei redenen ben ik daar toen mee gestopt. Mijn hoofd stond toen echt niet meer naar gezellige stukjes schrijven. Maar inmiddels heb ik met The Dutch Delta Gardener ook weer een vaste schare lezers, vooral in BelgiĆ«.

 HallĆ³ BelgiĆ«!šŸ¤— wat plezant dat jullie er zijn! 
Dus: in de wintermaanden, wanneer er nu eenmaal niet zĆ³veel te vertellen valt over Hunky Dory (een synopsis staat onder de foto rechtsboven), kan je vanaf nu aan een mix verwachten van mijn oude blog en mijn tuinblog. Wat er dan in zal verschijnen? Well, you'll have to wait and see, won't you?, zouden ze aan de overkant van het Kanaal met olijke blik zeggen.
Yep. Ik schilder ook. (En verkoop)
  Een tipje van de sluier dan? Zoals sommigen van jullie weten woon ik in het historisch vestingstadje Brielle. Daar valt best veel over te vertellen.   Sterker nog, ik werk aan een boek (fictie) over Den Briel (uitgevers kunnen zich melden op dutchdeltagardener@gmail.com), ik zal jullie op de hoogte houden over mijn vorderingen. In mijn oude blog wilde ik ook nog weleens een recept of een haiku droppen, dat vond men toen leuk, vooral in de VS, waar men blijkbaar graag bakt. En kom me niet aan met het argument dat mijn mannelijke tuinlezers daar niets mee hebben, want dat is seksistische bullshit. Kortom, meer dan alleen mijn gesnater over planten. En: je krijgt het allemaal gratis! Nou, wat wil je nog meer?
Af en toe is het zowaar droog.

Cursus

Oh, je wilt ĆØcht meer? Okay. Wanneer je mij in het wild wil tegenkomen kan dat ook. Er zijn vergevorderde plannen voor een cursus conversatie Engels in januari 2024, plaats: in de Bibliotheek Hellevoetsluis, gegeven door mij. Momenteel kijken we op welke dag/avond dat precies gaat starten. Je kunt je nog opgeven bij de bieb! Ook werk ik aan plannen voor een aantal workshops, ook in het Engels. En geef ik daar op 5 december een workshop gedichten schrijven in het Nederlands. So watch this space!

Prijsvraag

En om je helemƔƔl lekker te maken, geef ik je een puzzeltje op. De prijs is een unieke originele Hunky Dory mok (er is er maar Ć©Ć©n van), die jij in je bezit kunt krijgen door antwoord te geven op de volgende vraag:
In welk blog (nummer!) schreef ik dat ik een slijptol nodig had om mijn gloednieuwe hangslot aan de schuur open te krijgen?
De eerste die het juiste nummer mailt naar het adres dat hierboven staat, wint de mok. En vergeet niet je adres te vermelden, anders is het voor mij moeilijk zoeken.
Puck's 'vriend' de Reiger
  Goed. Tijd voor mij om de afgevallen bladeren van het balkon te bezemen, anders staat het balkon vanavond, wanneer de volgende hoosbui overtrekt, weer vol water. Verleden week stond er opeens 15 cm water, het liep nog nĆØt niet onder de schuifdeuren door de kamer in. Het putje zat verstopt.
  Ik wens alle mensen in West-Vlaanderen en Zeeland die wateroverlast hebben heel veel sterkte toe! En iedereen een gezellig groen weekend.

donderdag 9 november 2023

137 - En nog even dit!

Vanochtend (10 November 2023) werd ik wakker met een bankschroef om mijn rechter wijsvinger. Toen ik Instagram@songsmith2962  opende, om even te checken of ik nog gezellige tuinboodschappen had, bleek ik niet verder te kunnen komen dan een dwingend beginscherm van Insta zelf, dat me dwingt te kiezen tussen een betaald abonnement en een 'gratis' abonnement. En verder dan dit scherm kom ik niet.

WTF??
   Het zal wel aan mij liggen (absoluut!), maar ik hou dus niet van organisaties die mij ergens toe dwingen. Dus heb ik er even tijdens de vroege ochtendwandeling over nagedacht (arme Puck, die voelde mijn gemoedsrust haarfijn aan) en ondanks een enkele traan die zich langzaam vermengde met de alweer vallende regen (mijn tuinvrienden! Mijn zo gewaardeerde en met zĆ³veel plezier en interesse gevolgde tuinvrienden!) besloot ik mijn account te verwijderen. Dikke middelvinger, Zuckerberg.

MAAR DAT KAN DUS NIET.

Want ik kom niet meer verder dan dit scherm. Heb er volgens Meta zelf een vaste computer voor nodig (wat?!) En die heb ik niet. Ik zou er bijna honend om gaan lachen, bijna. Ik heb dus de app verwijderd uit mijn apps en verder zal Mark Z tot in oneindigheid mijn tuinfoto's kunnen bekijken. 
Overigens vrees ik nu dat ze dezelfde truc gaan uithalen met WhatsApp...En daar zou ik pas ĆØcht van balen, want wie belt tegenwoordig nog?
We gaan het zien.
Call me?

Ondertussen in Hunky Dory:
In mijn tuin gaat het zijn gangetje. Ik heb wat asters verwijderd die op de paden stonden, nu ze uitgebloeid zijn kon dat wel. De rest van de planten laat ik staan voor de overwinterende gasten.
En verder is het eigenlijk een beetje troosteloos...het blijft maar regenen en al die nattigheid begint nu toch echt gevolg te hebben voor mijn planten. Dat zie je vooral aan de artisjokken. Die zijn een zompige zwarte slijmerige massa geworden. Maar er zitten lieveheersbeestjes tussen de paar nog wel grijsgroene bladeren, dus ze blijven staan.
Goed. Ik ben eigenlijk erg benieuwd hoe het met jou gaat, met je tuin, en hoe jij omgaat met dwingelandjes uit the States. Je kunt het me vertellen door een boodschap achter te laten bij comments op deze pagina. En via WhatsApp natuurlijk, nog wel...

Fijne dag!

RenĆ©e 
.

Alleen dit bloeit 

183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...