Labels

zaterdag 26 augustus 2023

129 - Het nieuwe tuinieren

 "Rainy days and Mondays always get me down", zongen The Carpenters (lang, lang geleden inmiddels) en dat gold ook lang voor mij.

Natte Begonias
 De maandagen liggen voor de hand, want dan was het weekend immers voorbij en ik ben ondanks mijn harde werken nooit een fanatieke carriĆØretijger geweest. Regendagen vond ik als kind nooit zo'n probleem. Ik ging gewoon toch naar buiten, met kaplaarzen aan de polder in, en schuilde als het ĆØcht ging hozen wel even in iemand zijn koeienstal.
 Maar toen ik ouder werd, kreeg ik moeite met grijze luchten. Een hoosbui en dan weer voortjagende wolken, no problem. Echter dat aaneengesloten grijze dek...en dat ook nog dagen achter elkaar, weken soms. Niets voor mij.
Pas toen ik ging tuinieren begon ik daar anders tegenaan te kijken en realiseerde ik me dat ik inderdaad moeite had met grijs weer maar dat het ondanks dat bezig gaan met planten me uit mijn somberte kon trekken.
Nog meer natte Begonias

Zomer 2023 kende helaas in het gedeelte van Nederland waar ik woon best veel van die grijze luchten. En ik kon niet even een paar weken naar Zuid-Europa vluchten (om daar vervolgens op apegapen onder een boom te gaan liggen door de hitte of te moeten vluchten voor bosbranden of overstromingen - oh, the pressure!), dus ik moest het hier maar doen met wat het was en me aanpassen. 
Aanpassen is zowiezo het toverwoord. Wij tuiniers zullen ons moeten aanpassen aan wat ons veranderende klimaat over ons uitstort. Sommigen hebben daar wat meer moeite mee dan anderen, maar die eigenschap (moeite hebben met je aanpassen) is al zo oud als de mensheid. 
Ik stuitte op Instagram op een felle discussie tussen voorstanders van 'het nieuwe tuinieren' en tegenstanders die al dat 'rewilding' maar bullshit vinden. 'Slordig' werd daarin vaak aangevoerd. Het was maar slordig, al die tegeltuintjes met clematissen die bloemblaadjes op de stoep regenden, en slordig al die met wilde bloemenzaad bestrooide bermen, waarvan de zaden in de oren van hun spaniel terechtkwamen (echt! Dat werd aangevoerd als reden om het vooral weer te doen zoals vroeger, toen alles beter was, met lekker veel gif). Oh dear. Ik ben bang dat ik nu niet meer alleen als slordige huiseigenaar, maar ook als slordige tuinier kan worden aangemerkt (en moet je de binnenkant van mijn auto zien!).
Mijn zeer slordige tuin

 Sorry luitjes, ik ben zo'n voorstander van rewilding, maar realist genoeg dat ik snap dat je niet terug kan naar de Middeleeuwen qua natuur. Kijk maar naar de moeite die ze op de Veluwe hebben om die prachtige wolven een plekje te gunnen. Wij zijn een klein landje, een bomvol landje, weet ik. Toch hoop ik dat jullie massaal een gat zagen in je dure schutting zodat de egel erdoor kan. En dat je zorgt voor water voor de vogels en tenminste Ć©Ć©n boom op je betegelde patio (En heel veel bloembakken? Komop, je kunt het, gras maaien hoeft niet) En dat je het misschien aandurft om toch zo'n tegel te wippen naast je voordeur. Het hoeft geen clematis te zijn, een hortensia mag ook (valt niet uit), maar als je het echt goed wilt doen, zet er dan een bestuivervriendelijke vaste plant in. Zie je die plant in de rechterhoek onder op de foto? Het is een sedum telephium (hemelsleutel), een vaste plant, Ć©Ć©n keer planten en nooit meer wat aan doen want hij komt ieder voorjaar braaf op en bestuivers zijn dol op hem. EN hij is beter bestand tegen onze nieuwe gortdroge zomers dan die clematis en hortensia, maar een paar maanden regen schrikken hem ook niet af. In mijn tuin verkleurt hij nu van lichtgroen naar oudrose.
Zelf heb ik zojuist al mijn kamerplanten op Ć©Ć©n na (te zwaar) op het balkon gezet, want voor vanmiddag wordt regen voorspeld bij 21°, hebben ze een spa-dagje.
Instagram@songsmith2962 als je meer foto's en verhaaltjes wilt. Fijn groen weekend!

vrijdag 18 augustus 2023

128 - Bijzonder Belangrijke Bestuivers

Zonder bestuivers geen bevruchting dus geen voedsel. Eng hĆØ?

Atalanta
 Als trouw kijker naar programma's over tuinen ben ik me er al jaren van bewust dat het slecht gaat met de insecten in het algemeen. Vooral de Britten gooien alles in de strijd om te proberen het tij te keren, dat wil zeggen als je die tuinprogramma's kan geloven. Natuurlijke tuinen die een goede habitat zijn voor insecten zijn daar supertrendy. Ondertussen mag er ook daar door agrariers nog veel gif gebruikt worden...wel een beetje dubbel dus.
Maar alle beetjes helpen, dus ook ik heb mijn geliefde buxusheggetjes en aangeharkte tuin in de ban gedaan en in 2022 een bestuivervriendelijke natuurlijke tuin aangeplant. 
Gewone aardhommel


Veel scherm- en open bloemen, veel wilde bloemen, veel grassen, en veel verstopplekjes zoals een houtstapel. EN GEEN GIF. Ik zeg het nog maar een keertje.
Vosje
 En ik ben superblij met alle bezoekers. Ik heb ze niet allemaal op de foto kunnen zetten (die beesten willen niet poseren), maar heb er al heel wat mogen begroeten.
Aardhommels zie ik het meest, maar ook lieveheersbeestjes, gewone pendelvliegen, heel veel boomsprinkhanen, vosjes,  gewone oeverlibellen, pantserjuffers, en de dagpauwoog, atalanta, kleine vos, groentje, citroenvlinders, witjes en Ć©Ć©n keer de huismoeder.
Huismoeder


 Ik vind dat een vreemde naam voor een prachtige vlinder uit de uilenfamilie. Het is zoals gezegd overigens vreselijk moeilijk om die beesten op de foto te krijgen, want ze zitten met uitzondering van het lieveheersbeestje bijna nooit lang genoeg stil. 
En nee, voordat jullie me massaal hierop gaan wijzen, een oeverlibel is uiteraard geen bestuiver. Hij eet vliegjes, zweeft romantisch snorrend boven de kikkerpoel en is gewoon prachtig. Maar dat lieveheersbeestje is er wel degelijk eentje.
En blij dat ik ben met ze! Verleden jaar zag ik ze bijna niet, dit jaar hebben ze Hunky Dory gelukkig massaal gevonden. Ze vonden ook mijn broccolibladeren, waar we het maar niet meer over zullen hebben, die zagen eruit als Brussels kant, maar de broccoli zelf smaakte uitstekend.
Op mijn Instagram@songsmith2962 kan je nog meer foto's vinden van de bestuivers, want meestal heb ik wĆØl mijn mobiel, maar niet mijn tablet bij me (en dit blog komt vanaf mijn tablet). Ik wens je een fijn groen weekend!


vrijdag 11 augustus 2023

127- Oranje is nat heel mooi

 Plotseling is er behalve wit, paars en wat geel weer oranje in mijn  tuin. En laat oranje nou prachtig zijn wanneer het nat is en glanst.

Van buurman John
 En nat is het geweest en af en toe nog steeds, allemachtig zeg! Er lijkt geen einde aan die regen te komen. Overal lees ik gefrustreerde berichten van mijn mede-tuiniers, er zijn er maar weinig die zich er blijmoedig doorheen slaan. Zelf doe ik mijn best er positief tegenaan te kijken, dus heb ik een Positieve Dingen Over Regen lijstje gemaakt.
 1. Ik hoef mijn Cannas geen water te geven.
 2. De kikkerpoel regent vanzelf vol.
 3. De bijna lege watervaten stromen inmiddels bijna over.
Canna (naamloos)
4. Alle planten die op apegapen lagen (de Hortensias!) staan er weer fris en fruitig bij.
5. Tot mijn verbazing weinig naaktslakken, ik denk dat die de buurtuinen met de bonen en courgettes spannender vinden dan mijn kleurige chaos.
6. Natte glanzende bloemen en bladeren zijn aantrekkelijker dan stoffige.
Canna Tenerife

 7. Ik kan nu af en toe een dagje tuin overslaan zonder me zorgen te maken of mijn geliefde bloemen het wel overleven
Overigens blijf ik fanatiek bloemen koppen, want ze moeten ondanks het kille natte weer wel blijven bloeien natuurlijk.
De uitgebloeide Digitalis die ik zo lang mogelijk heb laten staan omdat ik hoopte dat ze zich uit zouden zaaien, heb ik wel afgeknipt, want die waren door de regen een bruine soppige zielige aanfluiting geworden. Vooral de kikkerpoel ziet er nu een stuk beter uit.
Geen bruine staken meer
Ik hoorde op de radio dat het deze zaterdag toch weer gaat regenen, 88% kans terwijl het eerst een glorieuze 25° zou worden. Pffffft, okay. Multifocals gaat optreden op een tuinfeest; wordt interessant qua weer.
Onlangs ben ik naar de Hortus Botanicus in Amsterdam geweest, waar ik rondneuzend in de Succulentenkas besefte dat ik verleden jaar mijn muur in de verkeerde kleur heb geverfd. Oudroze leek me mooi, maar ik was er binnen een maand op uitgekeken, het bleek een mweh-kleur. In die kas zag ik de kleur die ik er verleden weekend opgesmeerd heb. Als je naar the Chelsea Flower Show hebt gekeken op de BBC, kan je misschien raden welke. Want ik heb in een eerder blog geroepen dat ik volkomen verliefd was op de tuin van Sarah Price.
Goed, meer over mijn tuin (en muur) op Instagram@songsmith2962 . Ik wens je een fijn, groen weekend!

vrijdag 4 augustus 2023

126 - Woest Aantrekkelijke Artisjokken

 Artisjokken zijn lekker, maar ik vind ze veel te mooi om op te eten! Bovendien is de artisjok een gigantische bijenlokker, letterlijk en figuurlijk.
Zeg nou zelf!

Het was dan ook ongeveer de eerste plant die ik een jaar geleden als wortelstok aanschafte, drie tegelijk, die ik bij nader inzien vĆ©Ć©l te dicht op elkaar plantte. In eerste instantie deden ze weinig (maar het was in 2022 ook mƔƔnden droog), maar uiteindelijk werden ze toch 1.69 en bloeiden mooi. 
Maar dit jaar! Ze schoten de grond uit, echt, en werden meer dan 2m hoog met aan iedere steel acht bloemknoppen.
Begin juli 2023
De artisjok is eigenlijk een gigantische distel. Dus waar ik elders de wilde in de weg staande distels uit mijn houtsnipperpad ruk, koester ik deze drie. Mine's a weird world. Ook is ze uit de enorme composietenfamilie Asteraceae: familie van de Echinacea dus. Niet te geloven, toch? Haar Latijnse naam is Cynara cardunculus scolymus, maar dat mag je meteen vergeten hoor. Ik begrijp best dat de meeste mensen niet zo'n nerd zijn als ik (op het gebied van planten dan hĆØ, vraag me niet naar IT!)
Helaas had ik er niet aan gedacht ze te stutten, ik dacht dat ze stevig genoeg stonden. En uiteraard kregen we een behoorlijke storm, windkracht 11 hier aan de kust, niet normaal. Dus vond degene die als eerste de wind ving het wel best en ging tegen de andere twee leunen, waardoor ze nu alledrie helemaal scheef hangen,  als dronken droppies.
Lekker scheef staan...

Inmiddels zijn we weer een week of wat verder en hebben we een lagedrukgebied met nog meer wind en heel veel regen over ons heen gehad, waardoor mijn mooie Artisjokken er behoorlijk verfomfaaid uitzien.
Omdat het een plant is die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, is ze niet echt winterhard, dus moet ze bedekt worden met stro. En ze houdt ook niet van natte voeten (duh, wie wel?). En maak als je haar aanplant nou niet dezelfde fout als ik: 1 plant heeft 1 vierkante meter grond nodig.
Love'em!

Minimaal!
Een van mijn vele leuke maar volkomen nutteloze hobbies is het schrijven van Haikus.
Mijn stoere artisjokken hebben me geinspireerd.

Artisjok zo paars
Dat hommels dronken worden
En blijven slapen

PS dat is echt zo, ik vind in de vroege ochtend slapende hommels weggedoken in de op een paars vachtje lijkende bloemknoppen.
Wil je meer lezen over mijn tuinen, zoek me dan op Instagram@songsmith2962 . Fijn groen weekend!
 

183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...