Labels

zaterdag 29 oktober 2022

89 - Klokwinde, een wispelturige dame

 De Britten noemen deze plant de cup-and-saucer-vine, omdat de bloem daar met een grote schep fantasie op lijkt. Wij, praktisch als wij zijn, klokwinde omdat de bloem inderdaad klokvormig is. Zelf noem ik haar voornamelijk lastig.

Klokwinde bij de kikkerpoel

EƩn van mijn tuinhelden is Arthur Parkinson: tovenaar met kleuren, kippenliefhebber, dahliafreak en zelf ook nog eens zƩƩr vriendelijk voor het oog. Zijn boek The Flower Yard heb ik een jaar lang bij de hand gehad, omdat ik er zo vaak in bladerde en las dat het geen zin had het in de boekenkast te zetten.. Arthur zegt:" If sown inside in mid-winter and planted out in late spring, the climber Cobaea scandens will come into its own by early autumn(...) This is one of the most exotic yet easy of plants to grow from a seed." (Blz. 157)

Easy? Arthur? Nou...Ten eerste was het moeilijk om aan zaad te komen; geen populaire plant in mijn contrei. Keurig in begin februari gezaaid, in de kas, en vertroeteld. Na de laatste nachtvorst in mei buiten uitgeplant; van de oorspronkelijk 13 zaailingen had ik er toen nog 6 over, waarvan 1 halfdood. Ze vonden mijn kas waarschijnlijk te koud (of ik ben niet gorgeous genoeg vergeleken met young Parkinson).

26 maart 2021

Mijn obelisken waren natuurlijk de perfecte plaats, want het zijn klimmers, exotische makkelijke klimmers, toch Arthur? Ik zette er 4,5 bij de obelisken en hield er eentje achter in de kas. Aanvankelijk groeide die het snelst en beste, die zag er veelbelovend uit! Buiten zat er geen groei in. Sterker nog, ze begonnen al snel te kwijnen. In tegenstelling tot de rest van de buitenplanten gaf ik de klokwinde water, want het zou me toch verdulleme niet gebeuren dat ik er niet eentje in bloei zou krijgen?! Binnen kreeg ik Ć©Ć©n bloem. En daar bleef het bij. Buiten begon degene bij de kikkerpoel voorzichtig te groeien en hĆØ hĆØ, eind juli had ik twee bloemen, toppie! Maar het lĆ©Ć©k niet op de foto van Arthur, waar een hele muur overwoekerd was en tientallen bloemen pronkten. De obelisk bij de artichokken bleef treurig kaal. In augustus had ik daar twee dode clematissen en een zielig hoopje klokwindegroen van 15 cm hoog. Not my finest hour.

Bijna bovenaan de obelisk

Inmiddels is het eind oktober en verhip! De klokwinde bij de kikkerpoel produceert iedere week drie tot vier nieuwe knoppen en de obelisk aan de andere kant van de tuin heeft opeens een heuse klimplant compleet met klokjes, die lang blijven bloeien, wel een week.

Waarom het zo moeizaam ging? Hm, misschien toch de droogte van de zomermaanden, ondanks mijn watergift. Of klokwindes houden niet van mijn zware vette klei ( waar hun neef het pispotje ab-so-lĆŗĆŗt geen moeite mee heeft hoor), of ze vinden het te winderig op Hunky Dory (wat ik volkomen begrijp, ik vervloek die eeuwige wind regelmatig).

Afijn. Ik heb het geprobeerd en inderdaad Arthur my darling, het is een prachtige exotische plant. Als ze het doet.

Volgend jaar laat ik gewoon Oost-Indische kers tegen mijn obelisken groeien. Daar heb ik geen omkijken naar!

Okay, nog Ć©Ć©n dan
 En ze kosten me nog niks ook.
Wil je meer lezen en meer foto's zien? Volg me dan op Instagram@songsmith2962 of Pixelfed@DutchDeltaWoman.  
Fijn weekend!


vrijdag 21 oktober 2022

88 - Andere plantmeningen - behoorlijk spannend!

 Als zuinige Hollander hou ik altijd een oogje open voor planten waar ik niet diep voor in de buidel moet tasten. Liefst gratis natuurlijk, maar in de opruiming is ook vaak leuk.
Ochtendrood in Brielle

Ik heb al menige beauty op die manier aan mijn collectie toegevoegd. Supermarkten, althans sommigen, bieden vaak seizoensgebonden planten aan voor een vriendelijke prijs. Ik weet dat plantpuristen hier heel boos over kunnen worden (geproduceerd met veel gif/onder slechte omstandigheden/door uitgebuitte werknemers, kies maar) maar ik troost mezelf met de gedachte dat ik zo'n plant van de verdrogingsdood red en dat hij/zij een goed leven bij mij krijgt. Ik doe geen kwaad, toch?
Onlangs maakte ik echter op het gebied van andere meningen over de natuur iets mee dat mij zo hoog zit dat ik het met je wil delen.
Instagram is voor mij een venster op de wereld en ik gebruik het om andere tuinfanaten te volgen en soms lever ik dan commentaar op hun foto's - 99% van de tijd positief (want ben nou eenmaal een blij ei op tuingebied), 1% niet persĆ© negatief, maar wel kritisch. Ik struikelde over een foto op een account over paddestoelen waarop vliegenzwammen gebruikt werden om afdrukken te maken op papier.  Van de 6000 soorten zwammen in ons land staan er bijna 1700 op de rode lijst, zijn dus bedreigd/beschermd en ik meende me te herinneren dat de vliegenzwam erbij hoorde (hij blijkt overigens minder zeldzaam dan ik dacht, maar dat terzijde). 
Dit zijn dus geen vliegenzwammen!

Dus schreef ik 'dat deze paddestoel in mijn land beschermd was en niet geplukt mocht worden'. Let op de toon. Feitelijk. Mijn land. Niet meer en niet minder.
Achteraf dom, who cares, het betrof de USA, andere kant van de wereld, right? En nog niet waar ook, want niet zeldzaam, etcetera. We trekken hier lering uit, check je feiten en bemoei je met je eigen zaken, Grashoff!
Maar wat er daarna gebeurde, overtrof mijn ergste verwachtingen. Want: iemand anders reageerde op mijn opmerking met een validerende wĆØl duidelijk erg kritische opmerking van haarzelf, die hetzelfde sentiment verwoordde: was het wel okay om zoveel te plukken voor een creaprojectje?
 En vervolgens brak nog net de Amerikaanse Paddenstoelenoorlog niet uit. Ik was er ontdaan van! Deze arme vrouw kreeg een lading bagger over zich heen waar de honden geen brood van lusten. En ik dus ook, want was getagged, zoals dat heet. Allemachtig! 
Ik sta weer even met een mond vol tanden met beide benen op de grond. Nee, Instagram is dus niet alleen dat gezellige platform waarop gelijkgestemde tuinzielen tips uitwisselen over wanneer je het best je wintersla kunt planten...
Vetplanten, geen zwammen.

Moraal van dit verhaal is dat je toch voorzichtig moet blijven met wat je precies op dat internet post en ik heel even 'ik kap hiermee' dacht maar in tweede instantie (na een paar uur in shock en een dubbele whisky) me voornam me voortaan bij die 99% te houden. Ik blijf een blije tuinvrouw, maar wel een voorzichtigere, die zich never nooit niet meer bemoeit met wat ze aan de andere kant van de plas uitspoken; doe vooral je ding in the US of A! Enne, ik koop mijn Nederlandse bio-champions gewoon bij de super hoor.
Meer tuinavonturen en foto's op Pixelfed@DutchDeltaWoman en Instagram@songsmith2962.  Fijne herfstvakantie!

vrijdag 14 oktober 2022

87 - De kikkerpoel - een jaar verder

 Toen ik verleden jaar herfst met Ć©Ć©n arm mijn kikkerpoel groef, kon ik niet vermoeden dat ik hem gedurende de kurkdroge zomermaanden om de dag zou moeten bijvullen om de waterplanten in leven te houden.

Nu, half oktober, hoef ik hem slechts af en toe bij te vullen, maar het blijft nodig. Net zoals het eruit scheppen van het groene snot dat de veel te aantrekkelijke naam Dekenkruid heeft. Ik stel voor dat we het voortaan Groen Snotkruid noemen.
Vol water en vol leven.
De hark werkt prima voor dit klusje en ik laat het groen eerst op de kant liggen zodat de beestjes die ik meegeschept heb terug kunnen kruipen naar het water. Ik heb hier beslist geen hekel aan, het is een meditatief werkje waar de kikkerpoel enorm van opknapt. In plaats van groene drab, zie ik opeens weer water en mijn twee mooie waterlelies, die zich wonderwel goed gehouden hebben in die droge maanden.
De overige waterplanten beginnen langzaam te verkleuren, je kunt goed zien dat ze de koude maanden voelen naderen.
Mijn kikkertje, jazeker, er woont nu een kikkertje in zijn eigen poel, liet zich niet zien, maar ik heb hem of haar verschillende keren wĆØl gespot, zonnend tussen de waterplanten of drijvend tussen het groen. Wie ik wel zag en ik schrok er van omdat hij onverwacht over mijn hand kroop, was een grote wants. Dan wil ik weten wat voor wants, kan ik niet helpen, en het bleek een gevlekte platte waterwants te zijn. Gezien haar brede achterlijf met geelbruine rand, was het volgens Wikipedia een vrouwtje. Het zijn jagers. En ze zijn zeldzaam, okay, nou, vereerd dan! Maar kruip maar snel weer terug in het water.
De mini houtstapel.

Wat ik ook zag, waren poelslakken, niet te verwarren met naakt-of huisjesslakken. Poelslakken zijn plat,  leven in het water en zijn zo nuttig dat je ze zelfs bij vijverspecialisten kunt kopen. Nou, ik heb ze gratis hoor, geen idee waar ze vandaan komen, maar ze wonen in mijn poel. Ik zag ook larven, bootsmannetjes en kleine torretjes.
Afgelopen weekend heb ik veel bollen rondom de vijver geplant, want ik weet uit ervaring dat die plas water in het voorjaar extra opvalt. De mini-vingerhoedskruid stekken die ik in de lente heb opgekweekt en geplant zijn uitgegroeid tot enorme bossen en ik verheug me er nu al op ze te zien bloeien. Het enige dat ik nog wil veranderen, of eigenlijk aanpassen, zijn de poelkanten. Ik blijf die zwarte rubberen kanten foeilelijk vinden, dus ik wil toch investeren in lavasteen, grote kiezels of leistenen. Of boomstammetjes, dat kan ook.

Geen tuin zonder water!
 Misschien is dat zelfs de beste optie, ook de goedkoopste; die stenen zijn duur want moeten uit het buitenland komen.
Het pampasgras dat ik onlangs naast de kikkerpoel plantte is goed aangeslagen, ook fijn, daar kunnen zich in de toekomst heel veel dieren in verschuilen.
Ben ik tevreden? Niet snel, hahaha. Er blijft altijd wel wat te verbeteren. Maar ik ben voorzichtig tevreden. Vorst heeft mijn poel nog niet meegemaakt, behalve Ć©Ć©n keer een dun vliesje dat geen naam mocht hebben. En nu moet mijn kikkertje het a. overleven en b. in de komende lente een lover vinden en heel veel babies maken. Oh: fun fact - bij de Langevest 10 meter verderop wemelt het van de reigers. Maar, zoals de Britten zeggen, we'll cross that bridge when we can find it. (Nee, zeggen ze niet, maar ik heb het naar eigen ervaring aangepast)
Als dit blog smaakt naar meer, kan je op Instagram@songsmith2962 nog veel meer verhaaltjes plus foto's vinden en op Pixelfed@DutchDeltaWoman staan meer foto's. 
Fijn weekend!

zaterdag 8 oktober 2022

86 - Bollen al geplant? Ik wel.

 Herfst. Lekker genieten van verkleurende bladeren, paddestoelen, met Puck door plassen stampen, plannen maken voor het volgende tuinjaar en bollen planten natuurlijk!

TĆŖte-a-TĆŖte op HD
 In Hunky Dory stonden toen ik de tuin in 2021 overnam al veel narcissen, en wat zomerbollen, maar slechts enkele tulpen. 
Daar moest nodig wat aan gebeuren, want een Hollandse tuin zonder tulpen in het voorjaar is geen echte tuin natuurlijk.
Aanbod te over, en het ene plaatje nog mooier dan het andere. Nou heb ik gemengde resultaten met bollen en waar dat aan ligt, Joost mag het weten. Het ene jaar stort mijn balkon zowat in door de enorme zowat uit hun potten barstende bossen bollen en het andere is de opkomst ronduit teleurstellend. Afgelopen voorjaar was zo'n flutjaar. Ik had in de balkontuin o.a. reuze alliums geplant, 6, en er kwam er niet Ć©Ć©n op. Van de 12 roomwitte hyacinthen in de tuin kwam er eentje omhoog. De kleine alliums daarentegen deden het supergoed en ze staan er nu uitgebloeid nĆ³g. En de tulpen in potten, voorgetrokken in de kas, stonden er ook mooi bij.
Die Ć©ne.

Vooral op het balkon plant ik altijd veel bollen, die ik vlak voor mijn glazen deur groepeer zodat ik ze goed kan zien. Last hebbend van SAD (seasonal affective disorder), of gewoon een sombere zeurpiet zijnde (take your pick) in de donkere wintermaanden, sleuren die groeiende en daarna bloeiende bollen mij de winter door. 
Op het balkon.
 Dit jaar heb ik de volgende bollen geplant (tja, op de foto's zal je nog een maand of vijf moeten wachten):
Galanthus Flore Pleno
Muscari Armeniacum
Tulips Brisbane
Gemengde oranje tulpen, huismerk Lidl
Allium Hair
California Hyacinth oftewel Triteleia 
(Vooral die een na laatste! Ze zien eruit als aliens)
Ik had nog een berg weer opgegraven potbollen over van verleden jaar, en die heb ik zonder aanzien des bols in de tuin verstopt. Ik ben nĆŗ al benieuwd wat er allemaal gaat opkomen. 
Hoe zit het met jullie? Is jouw tuin al 'winterklaar' (ouderwets woord dat tegenwoordig betekent dat je moet mulchen hoor!)? Wat, een beetje vroeg voor die vraag? Nee hoor, het is nu juist de perfecte tijd om alles voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Zodat je straks wanneer het ĆØcht shitweer is lekker met een boek en een drankje achterover kan leunen in de wetenschap dat je tuin vanaf februari losbarst met kleur en leven. 
Wil je meer lezen en veel meer foto's zien, log dan in op Instagram@songsmith2962 of Pixelfed@DutchDeltaWoman .
Het was heerlijk om in de tuin te wroeten, en ik had de heel hoek van het complex voor mijzelf, zodat er ook vogels waren. Ik heb nog geen roodborstjes gezien, terwijl ik best veel wormen vond. Misschien wat later in het seizoen, er is nu natuurlijk overal nog eten genoeg voor ze. Maar de eksters, kauwen en merels waren druk, druk, druk.

183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...