Labels

zaterdag 27 augustus 2022

80 - Vijververhaal

 Als je dit blog een beetje volgt, weet je dat ik een kikkerpoel zonder kikkers heb. Maar voor de nieuwe lezers even een terugblik.
Het water verdampt snel!

Mijn Hunky Dory is in beginsel een diervriendelijke, organische, no-dig tuin die in transitie is van 100% groententuin naar 80% bloementuin. In zo'n tuin hoort natuurlijk water, zodat de zoogdieren, insekten en vogels die ik hoop te lokken kunnen drinken of hun eitjes afzetten. Er is echter een groot 'probleem' hier, er is geen waterleiding. Ik vang regenwater op in enorme vaten en zelfs met de hittegolven van deze zomer bleek dit water genoeg, dus dat is heerlijk. Maar het water uit mijn poel verdampt door het gebrek aan schaduw zĆ³ snel, dat ik meerdere keren per week moet bijvullen. Dat is minder tof. 
De kikkers, padden en salamanders waarop ik hoopte zijn (nog) niet verschenen, hoewel er Ć©Ć©n pad, Mr Waddles, in mijn kas woont en me regelmatig vanachter de groente begluurt. 
Het begin

In het voorjaar betrok wilde eend Jemima de poel, soms bracht ze haar lover mee en met zijn tweeĆ«n maakten ze er een ongelofelijk puinhoop van. Maar Jemima ging ook weer weg, ik heb haar sinds mei niet meer gezien. En er komt een egel regelmatig drinken en ook een zwarte kat. 
De mezen die nu de zonnepitten uit mijn bloemen pikken, drinken gezeten op de stammetjes die ik in de poel gelegd heb. Ik zie slakjes, bootsmannetjes, larven en heel veel dekenkruid, helaas.
In juni

Dus al met al vervult de poel wel een functie en hij is gewoon geinig om te zien. Zolang ik er lol in heb, is het steeds bijvullen en het met de hark eruitscheppen van die groene smurrie geen opgave en zodra dat het wel wordt, plant ik er een gunnera in, of gooi ik hem weer dicht. 
Voorlopig blijft hij. Ik verheug me nu al op voorjaar '23, want mijn zelfgezaaide vingerhoedskruid dat ik langs de randen geplant heb, is allemaal aangeslagen en ondanks de droogte blijven leven. En de waterplanten hebben het naar hun zin. Blije planten, blije tuinierder!
Wil je meer lezen en veel meer foto's zien, bezoek me dan op Instagram@songsmith2962 of Pixelfed@DutchDeltaWoman . Fijne zondag!



zaterdag 20 augustus 2022

79 - Een totaal opgefleurde tuin!

Deze Cannas staan volgend
jaar in de tuin.

 Zo, dat was kantje-boord zeg, met de watervoorziening op Hunky Dory! Na ettelijke beloften van een buitje, dat dan vervolgens ergens anders viel, heeft het deze week zo hard geregend dat alle vaten weer gevuld zijn.

Stokroos in het avondlicht
 Mens, wat was ik blij met die regen! Heb letterlijk een regendans staan doen, met onmiddellijk modder tot aan mijn enkels, want het blijft natuurlijk wĆØl vette klei hoor.
De volgende bui heb ik benut om de 30 cm lange wortels van de melkdistels uit te steken, ik kreeg mijn schep er eindelijk in. 
En nu ben ik al dagen bezig om schors tussen mijn planten te strooien, iedere dag een stukje. Waarom niet alles in ƩƩn keer? Nou...al die schors moet gehaald worden en mijn arm vindt 40 kg per keer wel genoeg en laat dat ook merken. Het idee is dat de schors het vocht vasthoudt en het onkruid een beetje tegengaat (hm, mijn ervaring is dat je toch moet blijven wieden hoor) En het bodemleven trekt die schors langzaam naar beneden de grond in, waardoor die verrijkt wordt en (hier komt het!) minder zwaar te bewerken is. Lees: ik krijg er dan hopelijk wƩl een schop in. Bovendien ziet het er leuk uit, mijn planten steken er mooi tegen af. Win-win.
Overigens kan ik de herfst al ruiken. Dat komt door de vele afgevallen appels in mijn boomgaardje, maar ook door de bramen bij de greppel en het dorre gras. Mijn klokwinde moet nu echt zijn best gaan doen, want anders worden de nachten alweer te koud. Dikke teleurstelling, die plant.
Er komen mƩƩr echinaceas!

In de kas loopt alles ook een beetje op zijn einde. Morgen pluk ik de laatste paprikas en een berg tomaten om mee te geven aan mijn kinderen. De komkommers hebben het allebei opgegeven, dus die gaan eruit. En de paksoi is doorgeschoten, dus die ook. De snijbiet ziet er nog wel goed uit. Maar de sterren van de kas zijn twee enorme witte daturas, die volop bloeien. Wat een prachtplanten zijn dat en dat terwijl het spontane aanwaaiers zijn.
En dan is het eigenlijk alweer stiekum plannen maken voor het volgende seizoen...Heel veel bollen planten, want die helpen mij de februarimaand door. Ik heb enorm geleerd van dit eerste jaar. Je leert het meest van je fouten, toch? šŸ˜‚ 
Wil je meer lezen over mijn tuinen, kan dat op Instagram@songsmith2962 en meer foto's op Pixelfed@DutchDeltaWoman . Fijn weekend!




vrijdag 12 augustus 2022

78 - Heet, heter, allermachtigheetst!

 Wij verkeerden in de gelukkige omstandigheid dat we bijna ieder jaar op vakantie 'naar een warm land' gingen. Dat was heel belangrijk, dat het in elk geval warmer was dan in ons eigen land. Dat kan je je nu toch bijna niet meer voorstellen?

Of ik moet volgend jaar met het schaamrood op mijn kaken toegeven dat ik het bij het verkeerde eind had, omdat we dan 4 maanden regen hebben. Maar ik geloof dat niet.
Lang verhaal kort: ik vind het nu gewoon te warm! Kan er eenvoudigweg niet meer zo goed tegen. 
En ik zie de tuinen op De Onrust ook worstelen met de hitte. Slappe vergeelde boontjes, naar vocht smachtende uien, niet-groeiende preitjes en bij mij laten de appelbomen hun fruit spontaan vallen en moet ik echt iedere dag mijn paprika begieten, want die hangt dus iedere dag weer mokkend slap. En de courgettes, toch normaliter superstoere groeiers, hebben het opgegeven. Alleen de tomaten begroeten me nog vrolijk, zij het in de meest vreemde bochten.
Sommige buren laten hun tuin besproeien, wat ze uiteraard zelf moeten weten, ik kies daar niet voor. Ten eerste heb ik bewust weinig groenten en fruit en ten tweede geloof ik niet in kunstmatig dingen in stand houden op mijn tuin. Dat is o.a. een reden dat ik uiteindelijk toch gekozen heb voor houtsnipperpaden i.p.v. gras en ook de reden dat ik heel goed kijk momenteel naar welke planten mijn strenge geen-water-geven regime overleven en welke er moeite mee hebben. Het is super jammer, want veel van die planten vind ik prachtig, maar die vervang ik dus niet.
Dezelfde aug. 2021

Augustus 2022

 Ik geef overigens mijn bloembakken op mijn balkon wĆØl water, die zouden in een week dood zijn want het wordt er in de middag makkelijk 38 graden in de zon. Ook daar zet ik overigens bewust bepaalde planten niet: geen petunias, vlijtige liesjes, en ander traditioneel bloembakkenspul. Heeft geen enkele zin. Mijn relinghangbakken zijn gevuld met heide, hebe, heuchera en grassen. Ik heb er Ć©Ć©n met begonias en ijzerhard en die moet ik echt vertroetelen en dan nog is het maar net-an.
Kortom: ik probeer die klimaatverandering te accepteren en ermee te leren leven. Ook op de dagen dat ik binnen zit met dichte gordijnen, een ventilator met een hijgende hond ervoor en me voel als een niet-uitgewrongen dweil totdat het eindelijk weer genoeg afgekoeld is om op de fiets te stappen en mijn paprika water te gaan geven!
P.S. reverted to my own language since the English readers are the minority. There is a translator button!
Avondlicht op de knautias

Wil je meer foto's zien en mijn dagelijkse tuinverhalen bijhouden, zoek me dan op bij Instagram@songsmith2962 en/of Pixelfed@DutchDeltaWoman.  Drink water!

zondag 7 augustus 2022

77 - Long live the perennial!

 It is no secret that I am an ecclectic mix of old hippy/boomer, so the old Sixties-Seventies ideals are still floating around in my brain, mixed in with the urgent knowledge of today that we need to change our ways fast unless we are too late, and Gaia will squash us like an unwanted insect. She is spraying the repellent as I write, by not sending my country the much needed rain.
Tiger plant, a perennial 

The trees I cycle past on my way to Hunky Dory are shedding their leaves, and my apple trees are dropping their unripe apples, a sure sign of them being terribly thirsty. In my friend's garden his plum tree, loaded with fruit, bombarded him with falling plums before he had a chance to pick them and by the looks of it his apricot tree will do the same.
It worries me, but there is not a lot I can do about it, except try to live as frugally and sustainable as I can.
Not planting masses of cheerful annuals in Hunky Dory is one of my ways of spending as little as I can. Perennial is the magic word as far as I'm concerned. And careful assessment. The Japanese anemones that almost took over my old garden have given up here, so they will not be replaced. Gauras, that did not like my old garden, thrive in Hunky Dory, so I will get some more, and will divide the clump that I have (not yet, though!).
Gaura, Queen of my desert

And I am confident I can consider the cup-and-saucer-vines (annual climber) against the obelisks an absolute disaster, so will replace them with perennial climbers in Autumn, perhaps lathyrus who have the reputation to be as tough as old boots. Or kiwis, that seem to survive in other not-watered gardens on the allotment.

Meanwhile I have filled the second raised bed with 2 kinds of aster, houttuynia, helenium, alstrumeria, echinacea, gaura, verbascum and my gorgeous desdemona rose, again getting them from Seven Hills nursery in Oostvoorne. Seeing how much pleasure that first planter has given me already, I deem this is money well spent! The alstrumeria, verbascum and rose come from my balcony garden though, and needed a change of space.

The new planter
 The new planter needs to establish, but I am certain it will be fine.
In the meantime I am brooding on plans for much-needed shade in my green oasis. I was there at 7 a.m. to water and weed, and by 09.30 I was sweltering. I planned to spend time there painting etc, but so far it has been impossible, far too hot, so I tend to flee to my balcony where I have some shade until noon, and can lower the sunscreen at least. (As long as the wind doesn't prevent me)
Another heatwave is predicted for this week, oh my, not looking forward to that!
The good news is that my pond has not sprung a leak (as I feared), it is evaporation. The cat uses it to drink from, and so does a hedgehog, I found poo.

Right. Have a lovely week, stay cool, and if you want to see more photos and read more stories about my garden, visit Instagram@songsmith2962 and Pixelfed@DutchDeltaWoman. 



183E - Monsoon / publishing Boerenwormkruid

  Bloody hell,  was it a turn around, or what? Almost unbelievable that last Saturday evening I was sitting out on the Middelharnis waterfro...